ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ ДО МОДЕЛЮВАННЯ ЗМІСТУ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ У СПОЛУЧЕНОМУ КОРОЛІВСТВІ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ТА ПІВНІЧНОЇ ІРЛАНДІЇ - Борисенко, Ірина (Studies in Comparative Education, 2017)
У статті розглянуто метод моделювання як один із засобів науково-педагогічного дослідження. Виокремлено етапи моделювання змісту початко-вої освіти у Сполученому Королівстві, до яких віднесено етап цілепокладання, добору і структурування змісту навчання, визначення результатів його засвоєння учнями. Акцентовано увагу на взаємозв’язку між змістовою і про-цесуальною складовою стандарту початкової освіти. Розкрито особливості процесу моделювання змісту початкової освіти в Англії, Уельсі, Північній Ірландії і Шотландії. Встановлено спільні інновації (об’єднання навчальних предметів; виокремлення ключових умінь; послідовність трансляції знань; міжпредметна інтеграція; результативна спрямованість навчання) і відмін-ності (упровадження ціннісного компонента в Шотландії; акцент на само-стійності в Північній Ірландії; різна кількість освітніх галузей і показників досягнутих результатів) у структуруванні стандарту початкової освіти в усіх частинах Сполученого Королівства.