ЗБАГАЧЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗА МОДЕЛЛЮ ОБДАРОВАНОСТІ РЕНЗУЛІ - Лавриченко, Наталія (Studies in Comparative Education, 2016)
У статті узагальнено авторський доробок у галузі обдарованості відомого американського вченого, психолога і педагога Джозефа Рензулі. Висвітлені головні концептуальні ідеї Трьохкільцевої моделі обдарованості, а також Тріадної моделі – програми збагачення шкільного навчання, призначеної для сприяння розвиткові обдарованих учнів. Окремо розглянута система навчання Рензулі, що ґрунтується на ІТ-технологіях, і яка нині застосовується в багатьох американських школах. Визначено, що особливість моделі обдарованості Рензулі полягає перед-усім в спрямованості на результат. Результат має бути індивідуально значущим і соціально цінним одночасно, він виявляється в досягненні обдаро-ваними учнями певного рівня продуктивної креативності в конкретній предметній галузі. Показано, яким чином педагогам, наставникам слід дбати про створення належних умов для обдарованих учнів, щоб вони змогли успішно розвивати власний творчий, інтелектуальний потенціал. Розкрито головні теоретичні, методичні, організаційно-процесуальні засади збагачувального навчання, розробленого Рензулі разом з колегами для масової американської школи. З’ясовано розуміння Джозефом Рензулі проблем сучасної школи, обдарованості, а також його бачення шляхів інноваційних змін у психолого-педагогічній і виховній роботі з дітьми зі здібностями, що перевищують середній рівень.