Perspectives of teacher professional development in Ukraine: discourses and practice - Pukhovska, Ludmila; Sacilotto-Vasyienko, Marina (Studies in Comparative Education, 2013)
Стаття є результатом плідної наукової співпраці у сфері порівняльної педагогіки, яка розгорнулась між дослідниками двох університетів – ДВНЗ «Менеджмент освіти АПН України» і Х Паризького університету (Сорбона). Проведення спільних досліджень і наукових проектів, оприлюднення результатів досліджень на міжнародних наукових зібраннях Європейської асоціації педагогічної освіти (ETEE), Європейської асоціації дослідників у сфері освіти (ECER), започаткування нових організаційних форм співпраці, таких як центр європейської інтеграції, обмін науковою інформацією та ідеями, – все це є ефективними важелями вибудови спільного дослідницького простору в Європі, а також інтеграції вітчизняної педагогічної науки. У статті представлено дискусію щодо перспектив професійного розвитку українських учителів у контексті ідей підвищення якості педагогічної освіти та дієвої партнерської підтримки вчителів. В статье представлен анализ современной политики и контекста реформ педагогического образования в Украине. Авторы осветили трудности внедрения в профессиональную деятельность учителей новых социо-политических и культурных идей. Статья содержит дискуссию относительно перспектив профессионального развития украинских учителей в контексте идей повышения качества украинского образования и действенной партнерской поддержки учителей. The article presents an analysis of recent policy and the contextual aspect of teacher education reforms in Ukraine. The authors highlight the difficulties encountered by Ukrainian teachers while assimilating new socio-political and cultural ideas in their professional activities. The article concludes with a discussion of perspectives for teacher professional development, improving the quality of teacher education and the partnership support this process