Самореалізація як основний мотиваційний чинник у навчанні дорослої людини у контексті пежагогічної спадщини М.Ноулза - Литовченко, Ірина (Studies in Comparative Education, 2013)
У статті на основі аналізу наукових праць Малколма Ноулза обґрунтовується прагнення до самореалізації як основний мотиваційний чинник у навчанні дорослої людини, розкривається сутність поняття «доросла людина» за М. Ноулзом, виявляються потреби та цілі навчання дорослої людини, спрямовані на її самореалізацію. В статье на основе анализа научных работ Малколма Ноулза обосновывается стремление к самореализации как основной мотивационный фактор в обучении взрослого человека, раскрывается сущность понятия «взрослый» согласно М. Ноулзу, определяются потребности и цели обучения взрослого человека, направленные на его самореализацию. Based on an analysis of scientific works by Malcolm Knowles the article substantiates the desire for self-fulfillment as a primary motivating factor in adult learning, reveals the essence of the concept of «adult» according to M. Knowles, identifies needs and goals of adult learners aimed at their self-fulfillment.