Стандарти навчальних дослідженьяк складова моніторингу якості освіти в США - Гринневич, Лілія (Studies in Comparative Education, 2013)
У статті висвітлено американський досвід використання стандартів навчальних досягнень у національній системі моніторингу якості середньої освіти. Розглянуто процес встановлення стандартів навчальних досягнень як основи для оцінювання успішності учнів. Виокремлено етапи розроблення стандартів оцінювання: концептуальний – встановлення рівнів навчальних досягнень і технічний – встановлення граничних балів. Підкреслено, що в Україні стандарти змісту слід доповнити стандартами навчальних досягнень з визначеними очікуваними рівнями освітніх результатів на головних етапах навчання. В статье представлен американский опыт использования стандартов учебных достижений в национальной системе мониторинга качества среднего образования. Рассмотрен процесс установления стандартов как основы для оценивания ученической успеваемости. Выделены этапы разработки стандартов оценивания: концептуальный – установление уровней знаний и технический – установление предельных баллов. Подчеркнуто, что в Украине стандарты содержания следует дополнить стандартами учебных достижений с определенными ожидаемыми уровнями образовательных результатов на соответствующих этапах обучения. This article deals with the American experience of applying performance standards in the national system for quality monitoring of the secondary education. The process of setting performance standards as a basis for student performance evaluation regarding to the content standards and their introduction by means of cut scores is considered. The stages of setting standards: conceptual – process of setting performance levels and technical – setting cut scores, are determined. It’s underlined that in Ukraine the content standards should be supplemented by performance standards with certain performance levels of expected learning outcomes at relevant education stages.