Якість вищої освіти: порівняльний аналіз поглядів зарубіжних і вітчизняних науковців - Кубанов, Руслан (Studies in Comparative Education, 2014)
У статті розглянуто підходи зарубіжної педагогіки до визначення поняття «якість вищої освіти» на підставі об’єктивістського, релятивістського підходів і концепції розвитку. Висвітлено також позицію вітчизняних науковців щодо сутності якості вищої освіти. Встановлено взаємозв’язок між поняттями «якість вищої освіти» та «якість професійної підготовки». Зокрема, автором визначено, що науковці різних країн розрізняють поняття «якості вищої освіти» у широкому та вузькому значеннях. Як результат звуження поняття «якість вищої освіти» виникає поняття «якість професійної підготовки», яке можна розглядати на різних рівнях: перший рівень – планування навчання, коли певні уявлення про заплановану якість підготовки закладаються в освітні програми з кожного предмета; другий – етап реалізації освітніх програм у навчальному процесі; третій – оцінка якості результатів здійсненого навчального процесу. Таким чином, якість професійної підготовки студентів розглядається в дослідженні як глибоке засвоєння спеціально відібраного, структурованого теоретичного матеріалу з основ спеціальності для набуття студентами професійних умінь і навичок та формування необхідних особистісних професійних якостей у ході спеціально організованого, професійно спрямованого навчального процесу. У висновках зазначено, що дослідження підходів зарубіжних і вітчизняних науковців щодо сутності якості вищої освіти дають змогу констатувати пріоритетність цього питання у модернізації системи професійної підготовки відповідно до вимог сучасності. В статье рассматриваются подходы в зарубежной педагогике к определению понятия «качество высшего образования» на основе объективистского, релятивистского подходов и концепции развития. Освещается также позиция отечественных исследователей относительно сущности качества высшего образования. Установлена взаимосвязь между понятиями «качество высшего образования» и «качество профессиональной подготовки». В частности, автором определено, что исследователи разных стран различают понятие «качества высшего образования» в широком и узком смыслах. Как результат сужения понятия «качество высшего образования» возникает понятие «качество профессиональной подготовки», которое можно рассматривать на разных уровнях: первый уровень – планирование обучения, когда определенные представления о запланированном качестве подготовки закладываются в образовательные программы по каждому предмету; второй – этап реализации образовательных программ в учебном процессе; третий – оценка качества результатов учебного процесса. Таким образом, качество профессиональной подготовки студентов рассматривается в исследовании как глубокое усвоение специально отобранного, структурированного теоретического материала с основ специальности для обретения студентами профессиональных умений и навыков, формирования необходимых личностных профессиональных качеств в ходе специально организованного, профессионально направленного учебного процесса. В выводах указывается, что исследование подходов зарубежных и отечественных научных исследователей относительно сущности качества высшего образования позволяют констатировать приоритетность этого вопроса в модернизации системы профессиональной подготовки согласно требованиям современности. The article discusses approaches to the definition of «quality of higher education» in foreign pedagogy on the basis of the objectivist, the relativistic approach and development concept. Also highlights the position of local researchers about the nature of the quality of higher education. The relationship between the concepts of «quality of higher education» and «quality of training». In particular, the author determined that the researchers from different countries distinguish the concept of «the quality of higher education» in a broad and narrow sense. As a result of narrowing of the concept of «quality of higher education», there is the concept of «quality of training», which can be considered at different levels: the first level – the planning of training, when certain ideas about the planned training as laid in the educational program for each subject , and the second – stage in the implementation of educational programs in the educational process, and the third – the results of evaluation of the quality of the educational process. Thus, the quality of training students in the study considered as profound assimilation of specially selected, structured theoretical foundations of specialty material for students gaining professional skills, develop the necessary personal competencies during specially organized, professionally directed learning process. The findings indicated that the study approaches of foreign and domestic researchers about the nature of higher education quality allow us to state the priority of this issue in the modernization of the system of vocational training according to the requirements of modern times.