Навчання вдома як альтернатива формальній шкільній освіті: світовий вимір - Шумаєва, Світлана (Studies in Comparative Education, 2013)
У статті визначено поняття «домашня освіта», розкрито позицію батьків щодо домашньої освіти як альтернативного шляху навчання їхніх дітей; проаналізовано причини обрання такої форми набуття освіти, розглянуто аналіз легалізації домашнього навчання у світі. Зроблено висновок про домашнє навчання як про складову системи неперервної освіти та джерело загальноосвітньої, допрофесійної, неформальної, індивідуалізованої підготовки дітей та молоді. В статье делается попытка детерминировать понятие «домашнее образование», рассматривается позиция родителей относительно домашнего образования как альтернативного пути обучения их детей, обуславливаются причины выбора такой формы получения образования, производится анализ легализации домашнего образования в мире, даются выводы о домашнем образовании как о составной непрерывного образования и источника общеобразовательной допрофессиональной неформальной индивидуальной подготовки детей и молодежи. An attempt of a concept «home education» determination, parents’ position to «home education» as an alternative way of their children’s studying, reasons of electing such form of education, the analysis of legalization of «home studying» in the world and the conclusions about «home education» as a constituent of system of continuous education and source of children and young people’s general pre professional informal individualized preparation are done in the article.