Висвітлення теоретичних засад шкільної альтернативної освіти у вітчизняній та зарубіжній педагогіці: думки апологетів і критиків - Заболотна, Оксана (Studies in Comparative Education, 2014)
У статті здійснено огляд праць щодо теоретичних засад шкільної альтернативної освіти у країнах Європейського Союзу. Зроблено висновок, що в українському педагогічному просторі практично відсутні праці, присвячені теорії альтернативної освіти. Наочно продемонстровано, що хронологія праць, присвячених теоретичним засадам альтернативної освіти, розпочинається кінцем 70-х рр. ХХ ст., коли в європейському суспільному житті стали більш активними радикальні емансипаційні рухи. Зазначено, що активізація наукових пошуків у галузі альтернативної освіти у країнах постсоціалістичного табору спостерігалася на поч. 90-х рр. ХХ ст. Подано перелік періодичних видань, які відіграють важливу роль у популяризації теорії альтернативної освіти. В статье сделан обзор работ по теоретическим основам школьного альтернативного образования в странах Европейского Союза. Сделан вывод о том, что в украинском педагогическом пространстве практически отсутствуют работы, посвященные теории альтернативного образования. Наглядно продемонстрировано, что хронология работ, посвященных теоретическим основам альтернативного образования, датируется концом 70-х гг. ХХ в., когда в европейской общественной жизни стали более активными радикальные эмансипационные движения. Указано, что активизация научных поисков в области альтернативного образования в странах постсоциалистического лагеря относится к нач. 90-х гг. ХХ ст. Перечислены периодические издания, которые играют важную роль в популяризации теории альтернативного образования. The article reviews the papers on theoretical fundamentals of school alternative education in the European Union. It is concluded that the Ukrainian pedagogy has not practically works on the theory of alternative education. It was demonstrated that the chronology of works devoted to the theoretical fundamentals of alternative education begins in late seventies of 20th century when the radical emancipatory movements have became more active in European public life. It was indicated that activation of scientific research in the field of alternative education in the post-socialist period dates from early ninetieth of 20th century. The list of periodicals, which play an important role in promoting alternative theory of educa tion has been proposed.