Американський скаутський освітньо-виховний ідеал і демократичний лідер: дві сторони однієї медалі? - Панченко, Єлизавета (Studies in Comparative Education, 2015)
Статтю присвячено порівнянню характерних рис, закладених у скаутський освітньо-виховний ідеал та ідеал демократичного лідера у США. На основі проведеного аналізу на матеріалі опитування 100 респондентів зроблено висновок про те, що якості демократичного лідера не є природженими, вони набуваються у процесі виховання і соціалізації. Підкреслено, що формування демократичного лідера залежить від освітньо-виховного середовища, набуття рис демократичного лідера починається не у процесі трудової діяльності і кар’єрного росту, а у періодах дитинства і юнацьких років. Доведено, що риси демократичного лідера формуються у процесі спільної діяльності в атмосфері відповідальності і довіри, а неполітичні неформальні організації є потужним інструментом формування якостей демократичного лідера у дітей та молоді шкільного віку. Статья посвячена сравнению особенностей, характерных для скаутского образовательно-воспитательного идеала и идеала демократического лидера в США. На основании проведенного анализа на матеріалах опроса 100 респондентов сделан вывод о том, что качества демократического лидера не являются прирожденными, они приобретаются в процес се воспитания и социализации. Подчеркивается мысль о том, что приобретение качеств демократического лидера начинается не в процессе трудовой деятельности и карьерного роста, а в детско-юношеский период. Качества демократического лидера формируются в процессе совместной деятельности в атмосфере ответственности и доверия. Неполитические неформальные организации являются мощным инструментом формирования качеств демократического лидера у детей и молодежи школьного возраста. The article is devoted to comparison of features a scout educational ideal and a democratic leader should have. Both are viewed as a target of some influences aiming at meeting the community needs. Both have been presented through a set of characteristics peculiar to the model example of ideal scout and ideal democratic leader as they were viewed by the respondents who filled in the suggested questionnaire. The materials of the analysis based on the questionnaire held with 100 respondents gave the data for the conclusion that features of the democratic leader are not inborn, but they are gained in the process of education and socialization. It is also emphasized that forming of the democratic leader depends on educative environment, and gaining the features of the democratic leader begins not in the process of labor activity and career development, but much earlier – in the childhood and adolescence. It is proved that traits of the democratic leader are formed in the process of the common activity in the atmosphere of responsibility and trust. Nonpolitical non-formal organizations are a very powerful means of forming the skills of a democratic leader among high school students.