ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ГУМАНІТАРНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ У ВИЩІЙ ШКОЛІ США - Федоренко, Світлана (Studies in Comparative Education, 2016)
У статті висвітлено організаційно-педагогічні умови для забезпечення формування гуманітарної культури студентів у навчально-виховному процесі вищої школи США. Йдеться проствердження студентоцентрованого підходу до освітнього процесу, забезпечення інтеграції знань на основі транс-дисциплінарного підходу до змісту й організації навчально-виховного процесу, запровадження курсів-семінарів, спеціально розроблених для студентів першо-го року навчання. Зазначено, що освітній процес, побудований на основі студентоцентрованості, вимагає від студентів відповідальності за здобуті знання і набутий досвід. Стверджується, що застосування трансдисциплінар-ного підходу передбачає вибудову взаємозв’язків між різними шляхами пізнан-ня і навчальними дисциплінами, створює додаткові можливості для студен-тів виявити та реалізувати свій особистісний потенціал. Розглянуто особли-вості навчальних курсів-семінарів у системі загальноосвітньої підготовки на бакалавраті у вищій школі США, які орієнтовані на адаптацію студентів до академічного середовища навчального закладу та створюють сприятливе роз-вивально-виховне освітнє середовище для самопізнання, саморозвитку, само-вдосконалення студентів, залучаючи їх до духовно спрямованої діяльності, що в цілому забезпечує формування гуманітарної культури студентів.