Філософські засади фінської освіти (англійською мовою) - Бктова, Віра (Studies in Comparative Education, 2013)
Стаття присвячена філософським основам фінських освітніх досягнень, зокрема релігійним ідеям стосовно етики праці, принципу егалітаризму. Показана історична роль Лютеранської церкви в поширенні загальної грамотності та високих освітніх стандартів. Доведена особлива роль освіти у фінському суспільстві в історичному контексті. Проаналізована фінська система цінностей та її роль в успішній освіті. Розглянута спеціальна освіта для проблемних дітей. Статья посвящена философским основам финских достижений в образовании, религиозным идеям относительно трудовой этики, принципу эгалитаризма. Показана историческая роль Лютеранской церкви в распространении грамотности и высоких образовательных стандартов. Доказана особая роль образования в обществе в исторической перспективе. Анализируется финская система ценностей и её роль в успешном образовании. Описывается и анализируется специальное образование для проблемных детей. The article deals with the world outlook groundings of the Finnish educational success, for example the religious ideas as for the work ethic, egalitarism principle. The historical role of Lutheran church in general literacy and high educational standards is shown. Very high role of education in the Finnish society in the historical perspective is proved. The Finnish values set is described and its role in successful education is shown. Special education for problem children is described and analyzed in the article.