Альтернативна педагогіка Селестена Френе: між традицією й інноваційністю - Заболотна, Оксана (Studies in Comparative Education, 2013)
Статтю присвячено аналізу педагогічної концепції французького освітянина Селестена Френе як альтернативи сучасній навчально-виховній системі. Розглянуто основні етапи зародження і розвитку цієї альтернативної системи. Висвітлено сучасний стан поширення шкіл С. Френе на його батьківщині та в інших країнах Європейського Союзу. Підкреслено навчально-виховний потенціал педагогіки С. Френе Статья посвящена анализу педагогической концепции французского педагога Селестена Френе как альтернативы современной учебно-воспитательной системы. Рассмотрены основные этапы возникновения и развития этой альтернативной системы. Описано современное состояние распространения школ С. Френе на его родине и в других странах Европейского Союза. Подчеркнуты обучающий и воспитательный потенциал педагогики С. Френе. The article is devoted to the French educationalist Celelstin Freinet’s pedagogical model as an alternative to modern educational practice. Main stages of this alternative system’s development have been described. Current situation with Freinet’s schools spreading throughout Europe has been shown. Educational potential of Freinet’s pedagogy has been stressed.