Особливості освіти імігрантів у Фінляндії у контексті рівності освітніх можливостей - Загоруйко, Людмила (Studies in Comparative Education, 2013)
У статті висвітлено освітню політику Фінляндії щодо рівності освітніх можливостей. Розглянуто особливості освіти іммігрантів у Фінляндії у дошкільних закладах, основній школі, школі-гімназії, у закладах професійної освіти, вищої освіти. Охарактеризовано політику Фінляндії щодо іммігрантів. Проаналізовані особливості підготовки до вступу у заклади професійної освіти. Визначено особливості освіти дорослих іммігрантів у Фінляндії. В статье демонстрируются проявления образовательной политики Финляндии, направленной на достижение равенства образовательных возможностей. Рассматриваются особенности образования иммигрантов в Финляндии на дошкольном уровне, уровне основной школы, школы-гимназии, профессионального образования, высшего образования. Характеризуется политика Финляндии относительно иммигрантов. Анализируется подготовительное обучение перед поступлением в профессиональные заведения образования. Определяются особенности образования взрослых иммигрантов в Финляндии. The displays of Finland educational policy, directed on achievement of educational possibilities equality are demonstrated in the article. The features of education of immigrants in Finland at preschool level, level of basic school, school-gymnasium, vocational training, higher education are examined. The Finland policy in relation to immigrants is characterized. The preliminary courses before entering vocational educational establishment are analyzed. Features of adult immigrants education in Finland are defined.