Психологічний клімат і його вплив на ефективність вивчення англійської мови дорослими (за М. Ноулзом) - Литовченко, Ірина (Studies in Comparative Education, 2014)
У статті обґрунтовано значення сприятливого психологічного клімату для ефективного навчання дорослої людини, зокрема, й вивчення нею англійської мови; визначено такі різновиди клімату навчання, як фізичний та психологічний; розкрито сутність поняття фізичний клімат; розглянуто характерні ознаки сприятливого для навчання психологічного клімату та їхню роль у процесі навчання дорослих; визначено роль освітніх закладів у забезпеченні сприятливого навчального середовища. В статье обосновывается значимость благоприятного психологического климата для эффективного обучения взрослого человека, включая изучение им английского языка; определяются такие разновидности климата обучения как физический и психологический климат; раскрывается сущность понятия физический климат; рассматриваются характерные признаки благоприятного для обучения психологического климата и их роль в процессе обучения взрослых; определяется роль образовательных учреждений как инструментов обеспечения благоприятного учебной среды. The article explains the importance of a favorable psychological climate for effective teaching of an adult, including his study of the English language; such varieties of training climate as a physical and psychological environment have been determined; the essence of hysical environment concept has been revealed; the characteristics of a favorable psychological climate for learning and their role in the process of adult training have been discussed; the role of educational institutions as a tool to ensure a favorable learning environment has benn defined.