Гумбольдтівська модель університетської освіти - Кришко, Анна (Studies in Comparative Education, 2014)
Статтю присвячено аналізу концепції дослідницького університету видатного представника європейської культури кінця ХVІІІ – початку ХІХ століття Вільгельма фон Гумбольдта як системи філософсько-педагогічних та політичних поглядів ученого. Визначено головні принципи мислителя щодо внутрішньої та зовнішньої організації закладів освіти. Висвітлено зміст і наслідки реформаторської діяльності педагога у галузі освіти тогочасної Пруссії. Статья посвящена анализу концепции исследовательского университета выдающегося представителя европейской культуры конца XVIII – начала XIX века Вильгельма фон Гумбольдта как системы философско-педагогических и политических взглядов ученого. Определены основные принципы мыслителя относительно внутренней и внешней организации учебных заведений. Освещены содержание и последствия реформаторской деятельности педагога в области образования тогдашней Пруссии. This article analyzes the concept of the research university of an outstanding representative of European culture in the late 18th – early 19th century Wilhelm von Humboldt as a system of philosophical, pedagogical and political views of the scientist. The basic principles of the thinker regarding to internal and external organization of educational institutions have been defined. The content and consequences of the reform activity in the field of education in then Prussia have been discovered.