Функціонування парцеляції та приєднання в газетному тексті та робота з ними на заняттях з української мови як іноземної.

Authors

  • Світлана Лазаренко «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», Україна,

DOI:

https://doi.org/10.31499/2306-5532.1.2015.51075

Keywords:

парцеляція, приєднання, газетний текст.

Abstract

Стаття присвячена висвітленню особливостей функціонування парцеляції та приєднання в сучасному українському газетному тексті та специфіки роботи з ними на заняттях з української мови як іноземної. Встановлена кореляція понять «парцеляція» та «приєднання», з’ясовані причини, що зумовлюють функціонування парцеляції та приєднання в газетному тексті, проілюстровані особливості функціонування парцеляції та приєднання в основному матеріалі газетного тексту та в його «сильних», «маркованих» позиціях, запропоновані вправи для роботи з інофонами над формуванням уявлень про вживання парцеляції та приєднання в сучасному українському газетному тексті.

Статья посвящена изучению особенностей функционирования парцелляции и присоединения в современном украинском газетном тексте и специфике работы с ними  на занятиях по украинскому языку как иностранному. Установлена корреляция понятий «парцелляция» и «присоединение», определены причины, обуславливающие функционирование парцелляции и присоединения в газетном тексте, проиллюстрированы особенности функционирования парцелляции и присоединения в основном материале газетного текста и в «сильных», «маркированных» его позициях, предложены упражнения для работы с инофонами над формированием представлений про употребление парцелляции и присоединения в современном украинском газетном тексте.

The article is devoted to studying of functioning features of partsellyation and accession in the modern Ukrainian newspaper text and specifics of work with them at the lessons of Ukrainian as foreign language. Correlation of the concepts "partsellyation" and "accession" is established, the reasons causing functioning of partsellyation and accession in the newspaper text are defined, features of partsellyation and accession functioning in the main material of the newspaper text and in the "strong", "marked" positions are illustrated, exercises for work with inofona for formation of representations about the use of partsellyation and accession in the modern Ukrainian newspaper text are offered.

Author Biography

Світлана Лазаренко, «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», Україна

кандидат філологічних наук, доцент, Завідувач кафедри загальних дисциплін та мовної підготовки іноземних громадян ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського», Україна

References

Веселовская Т. М. Парцелляция в синтаксисе газетно-публицистического текста / Т. М. Веселовская // Русский язык за рубежом. – 2009. – № 1. – С. 34–47.

Загнітко А. П. Теоретична граматика української мови: Синтаксис: Монографія. / Загнітко А. П.– Донецьк : ДонНУ, 2001. – 662 .

Published

2015-03-01

How to Cite

Лазаренко, С. (2015). Функціонування парцеляції та приєднання в газетному тексті та робота з ними на заняттях з української мови як іноземної. Studies in Comparative Education, (1). https://doi.org/10.31499/2306-5532.1.2015.51075

Issue

Section

PEDAGOGICHNA TEORIYA I PRAKTYKA